Yhteistyö
JustH2Transit käy vuoropuhelua teollisuuden, poliittisten päättäjien ja yleisön kanssa. Projektin vuorovaikutustavoitteet jakautuvat neljään kategoriaan: osallistuminen, tiedottaminen ja tietoisuuden lisääminen, tiedon tukeminen ja vaikuttaminen.
Jatkuva vuorovaikutus sidosryhmien kanssa varmistetaan hankkeen tutkijoiden, vuorovaikutusvastaavan ja projektikoordinaattorin yhteistyöllä, mikä mahdollistaa poikkitieteelliset ja toimijoiden väliset keskustelut.
Työpaketit
Siirtymän pullonkaulat
-
Vetytalouden menestyksekäs kehittäminen edellyttää energiainfrastruktuurin ja markkinoiden tehokasta hallintaa.
-
JustH2Transit pyrkii tarjoamaan kokonaisvaltaisen näkemyksen pullonkauloista, jotka hidastavat nykyisen ja suunnitellun energiainfrastruktuurin rakentamista tavoiteajassa. Projektissa arvioidaan erilaisten teknologioiden, infrastruktuurin ja varastointiratkaisujen valmiudet tuottaa järjestelmässä tarvittu tehokkuus ja joustavuus.
-
JustH2Transit tutkii myös ajallista energianhallintaa käyttämällä sekä kiinteitä että siirrettäviä varastointiratkaisuja. Arvioinnissa otetaan huomioon sektori-integraatiosta nousevat vaatimukset sähkön, vedyn, lämmön ja arvokkaiden kemikaalien tuotannolle (HVCP).
Työpaketti 1: Siirtymän pullonkaulat
Johtaja: Jukka Lassila LUT
Partnerit: Luke, UO, VTT
Vaikutusten analysointi
-
Eri skenaarioiden avulla arvioidaan ympäristövaikutukset, joita syntyy tarvittavan vedyn tuotantokapasiteetin rakentamisesta, erilaisia teknologioita käyttäen.
-
Tuotantoreittien teknistaloudelliseen arviointiin käytetään erilaisia kustannuksiin liittyviä lähtöarvoja.
-
Vetysiirtymälle luodaan hankkeessa sosiaalisten ja kulttuuristen vaikutusten arviointikehys.
-
Monikriteerianalyysimenetelmällä yhdistetään teknis-taloudellisten ja sosiokulttuuristen arviointien tulokset ympäristövaikutusten arviointituloksiin. Näiden kestävyyden kolmen näkökulman integrointiin kehitetään suuntaviivat.
Työpaketti 2. Vaikutusten analysointi
Johtaja: Mika Horttanainen LUT
Partnerit: UO, VTT, Luke
Mahdollistavat teknologiat
-
Onnistunut järjestelmätason vetysiirtymä edellyttää vedyn tuotantoon, siirtoon ja varastointiin sekä hyödyntämiseen liittyvien pullonkaulojen avaamista.
-
Materiaaliteknologiat ovat ratkaisevan tärkeitä mahdollistavia teknologioita. Työpaketti 3 keskittyy materiaalien perustutkimukseen näiden kapeikkojen selvittämiseksi.
-
Vaihtoehtoiset energiatehokkaat vedyntuotantomenetelmät, kuten suora aurinkovety (DSHP) ja biokaasun termokatalyyttinen hajottaminen (TCD) edellyttävät uusia läpimurtoratkaisuja materiaaleihin ja prosesseihin. Erityisesti tarvitaan fotokatalyyttejä, jotka perustuvat runsaslukuisiin uusiomateriaaleihin.
Työpaketti 3. Mahdollistavat teknologiat
Johtaja: Elina Huttunen-Saarivirta,
Partnerit: UO, LUT
Valmistaudu ja hyödy
-
Tarjoaa taustatietoa vety-, bio- ja kiertotalouden välisistä riippuvuuksista.
-
Helpottaa vetysiirtymän yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä auttamalla sidosryhmiä löytämään oman roolinsa ja panoksensa siinä.
-
Tunnistaa järjestelmään ja teknologioihin liittyvät vetysiirtymän mahdollistajat ja esteet.
-
Tutkii yhteiskuntamme palautumiskykyyn sisältyviä riippuvuuksia monimutkaisessa sosioteknisessä vetysiirtymäprosessissa ja varmistaa, että se asetetaan siirtymän edetessä etusijalle
Työpaketti 4. Valmistaudu ja hyödy
Johtaja: Saija Rasi, LUKE
Partnerit: LUT, VTT, UO
Vuorovaikutus, tuki, vaikuttaminen
-
Vuorovaikutustoimien tavoitteena on luoda yhteys asianomaisiin sidosryhmiin, mukaan lukien teollisuus, julkinen sektori, poliittiset päättäjät, tiedemaailma ja suuri yleisö.
-
Yhteistyön tarkoituksena on tuoda sidosryhmien näkökulmat mukaan tutkimusprosessiin, varmistaa vetysiirtymän yhteiskunnallinen hyväksyttävyys sekä maksimoida tutkimustulosten hyödyntäminen päätöksenteossa.
-
Vuorovaikutus suunnitellaan lähtökohtaisesti kaksisuuntaiseksi.
Työpaketti 5. Vuorovaikutus, tuki, vaikuttaminen
Johtaja: Minna Näsman, Akordi, Partnerit: Kaikki
Hallinto ja koordinointi
-
Hankkeessa rakennetaan STN-ohjelmien kautta aiemmin rahoitettujen hankkeiden parhaille käytännöille.
-
Työpaketti 6:n tavoitteena on varmistaa sujuva työnkulku eri työpakettien välillä korkean tieteellisen laadun ja yhteiskunnallisen vaikutuksen varmistamiseksi.
-
Hankesopimuksessa vahvistetaan tiedonhallintaa ja kumppanuutta koskevat säännöt ja käytännöt.
-
Ulkopuolinen neuvoa-antava lautakunta perustetaan varmistamaan, että hanketoiminnot ovat merkityksellisiä yhteiskunnalle. Mahdollisten ongelmien tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi tehdään säännöllisiä riskianalyysejä.
Työpaketti 6. Hallinto ja koordinointi
Johtaja: Marko Huttula, UO